lördag 27 februari 2010

"Världens mest välklädda män" - del 1 - CARY GRANT


"Världens mest välklädda män" är en serie av inlägg där jag varje gång kommer att lyfta fram en man som jag anser är ytterst välklädd och har en tidlös stil. Subjektivt? javisst, men det är ju det som gör det roligt. Först ut är den kanske störste av dem alla - skådespelaren, gentlemannen och den alltd lika smakfulla Carry Grant. Få män, inklusive mig själv, har ens varit i närheten av hans subtila elegans och perfekta utseende.

Cary Grant tidiga liv och långa karriär i Hollywood avslöjar hur hans popularitet och framgång växte fram från en suave personlig stil, både på skärmen och i sitt vardagsliv. Att följa Grant, som egentligen heter Archie Leach, från hans anspråkslösa början i England och tidiga karriär i New York som en akrobat, till hans tidiga försök för att etablera sig i pjäser och filmer, är en lång resa med många intressanta inslag. Med låg utbildning, ingen kompetens och några kontakter, var 16 åriga Cary Grant på egen hand i USA.Han kämpade för att skapa en egen stil och persona, Cary Grant kopierade ursprungligen stilen hos välklädda aktörer som Noel Coward och Douglas Fairbanks. Cary Grant kom att ses av publiken som vacker och perfekt, men hans tidiga karriär var en kamp för att dölja sin fysiska brister som Archie Leach  för att sen förvandlas till snygga och ständigt välklädda Cary Grant. Efter att ha flyttat till Hollywood inför hans första casting arbetade han på att minimera sina brister genom att göra justeringar i sin garderob. Grant använder sig gradvis av välgjorda kostymer, förlorade sin brittiska accent, och bar skjorta och slips för att dölja sin överdrivet muskulösa hals.

1930/40-talets filmstudior bad ofta skådespelarna att bära sina egna kläder. När han blev en bättre skådespelare, började Grant bära kläder som passade hans personlighet och carisma. När han fortsatte att skapa sin egen stil, började Grant bär specialgjorda skjortor och kostymer anpassade från Saville Row. En ikon var född. Vad inte många känner till var att Grant också var påtänkt som Bond. Enjoy

Tom Ford i kvadrat:)3 kommentarer:

Yohanna sa...

Han skulle passa som James Bond

Mr Sartorial sa...

Hej Yohanna,


du har blivit min mest trogna besökare *ler* javisst skulle han varit den bästa Bond av alla. Hoppas att du får en trevlig helg:)

Yohanna sa...

sv: självklart, jag bevakar ju dig! Kul att läsa, du har en härlig stil på kläder, verkligen!
Och helgen var väldans mysig, mamma gifte sig idag!

And thanx, jag har aldrig vart förtjust i att klä mig i thights och långt linne, alltid tyckt att jag ser ut som en transa (fast sen tyckte jag att jag såg ut lite som Lisa Marie Presley på sista bilden så det blev okej, haha)