söndag 7 februari 2010

Kiton - prestige utan kompromiss

Kitons affärsmodell är unik. Ingen outsourcing, allt hålls inom familjen. Antonio Matteis, VD, förklarar hur han vidmakthåller sin stränga filosofi, när Kitons tredje generation ägare tar över. Businessen startade 1968 i Neapel och man tillverkar ca 20 000 kostymer per år till ett pris mellan 5000 - 50 000 USD st. Det tar ca 25 arbetstimmar att tillverka en kostym och ett 40-tal skräddare är inblandade i processen. Allt gjort för hand.
Antonio De Matteis, VD, får en inåtvänd blick och minns alla resor med sin farbror - grundaren av Kiton, Ciro Paone. De reste till England för att köpa tyg, vidare i hela Europa för att marknadsföra sina produkter, och de arbetade tillsammans i Italien. "Jag tillbringade mer tid med honom än med min fru, säger han med ett skratt Det var inte lätt, men han lärde mig verkligen allt

Vid 23 års ålder, hade Paone grundade CI.PA (det företag som skulle bli Kiton) ett litet företag som gjorde skraddarsydda plagg för export.
Kiton är unikt, en anomali. Det är en familj. Många europeiska företag hävdar detsamma med med kiton är det ett faktum uti varje detalj. Från historien, till ledningen, den besatta affärsmodell som har kontroll över allting.


Idag har man en diversifierad business med allt från herrmode, dofter, skor, möbler och dammode. Är du på besök i NY, titta gärna in i deras flagship store för 40 miljoner dollar, 54 west street. Känslan i butiken är minst sagt exklusiv. Känner du dig sugen på en kostym för i runda slängar 360 000 kr, tillverkad helt för hand i ett super 250, då har du kommit rätt?

Italiensk film om KitonBilder från "bankvalvet" hos Saks
Personligen tycker jag att dubbelknäppt endast passar en smal siluett

Inga kommentarer: