tisdag 9 februari 2010

Det manliga smycket

Få saker väcker väl så mycket känslor som ett snyggt armbandsur, det igentligen enda smycke som en man kan bära under mer ordnade omständigheter. Jag har under många år haft ett visst intresse av herrur utan att för den saken vara en Connoisseur, så mina åsikter handlar mer om design en teknik. Jag har plockat fram några modeller som jag själv skulle kunna tänka mig att bära både till vardags och i mer formella sammanhang. Tillverkare som jag verkligen tycker om, Franck Muller, Patek och IWC är självklart en del av inslaget, titta och njut.


Lange SohnePatek Philipp, Calatrava i vittguld (enligt mig, världens vackraste ur)
 Patek Philipp, Golden Ellipse

"My evening visitors, if they cannot se the clock,
 should find the time in my face"
Ralph Waldo Emerson


Lange Sohne, Cronograph
Lange Sohne


Audemars-Piguet-Classic
Audemars-Piguet-Royal Oak
Cartier Santos 100
Cartier, Santos Dumont
Corum, Admirals Cup
Corum, Buckingham
IWC, Davinci

Hublot, Big Bang
IWC, Portofino
IWC klockor eller International Watch Company klockor tillverkades för första gången år 1885. År 1936 började IWC tillverka klockor speciellt lämpade för piloter. Den första pilotklocka IWC någonsin tillverkade namngavs Mark IX. IWC har liksom flera andra Schweiziska klocktillverkare samarbetat med bilföretag (jämför exempelvis Breitling for Bentley). F.A. Porche och IWC marknadsförde och tillverkade tillsammans, år 1978, världens första klocka med kompass. IWC har även senare samarbetat med en annan biltillverkare, Mercedes.

IWC, Master Grand Reveil
Panerai, FerrariJLC, Reverso Grande

Jaeger LeCoultre klockor började tillverkas år 1833 av Antonie LeCoultre. Antonie satte upp en hög nivå gällande teknisk finess redan från början. Han ansåg att alla erfarenheter måste baseras på vetenskap. Denna åsikt har lett till att Jaeger LeCoultre fabriken under åren har tillverkat några av allra finaste urverken som finns att tillgå på exklusiva klockmarknaden. Bland annat så är Jaeger LeCoultre ett av de märken (och kanske det mest sannolika) som säger sig ha tillverkat den första mekaniska klockan som inte krävde nyckel för uppdragning (andra märken som påstår att de var först är bland annat Breuget, Patek Philippe och Longines).


Bevis på perfektion
Jaeger LeCoultres urverk har alltid varit välkända för att vara några av de absolut bästa som finns att tillgå på den exklusiva klockmarknaden. Flera av de dyraste märkena på den exklusiva klockmarknaden (Audemars Piguet, Breguet, Carter, Patek Philippe och Vacheron Constantin) valde därför under många år att köpa in urverk från Jaeger LeCoultre till deras egen klocktillverkning.

Jaeger LeCoultre har även tillverkat det lättaste mekaniska urverket genom tiderna, ”the 101”, verket väger endast 1 gram inklusive visare och urtavla.

JLC Reverso
År 1931 så stod Jaeger LeCoultre klockorna för ännu en innovation, Reverso. Reverso klockorna tillverkade från början till engelska polospelare som hade tröttnat på att glasen gick sönder i klockorna i samband med polomatcher. Reverso är en serie som har vändbar boett och därmed kunde polospelarna vända boetten så att den stålklädda bakboetten skyddade klockan (glaset). Idag så tillverkas Reverso även med transparent bakboett, funktionen är då närmast av estetiskt värde.

JLC Master Control
”Master Control 1000 hours series” är en kollektion där alla urverk i boett med visare och urtavla klarar 1000 timmar av hårda tester. Något som vida överstiger ex. kraven på att få kallas kronometer (COSC-certifierad).

JLC, Reverso Squadra
Longines, Evidensa
Mont-Blanc, Profile
Mont-Blanc, Timewalker
Omega, De Ville
Patek Philipp, Aquanaut

Patek Philipp, Calatrava i gult guld

Patek Philippe & Co, grundat 1839 i Genève med namnet Patek, Czapek & Cie, är en av de mest kända och exklusiva klocktillverkarna i världen. Sedan 1932 har det varit ett familjeföretag, vars armbandsur kostar mellan ca 100 000 och flera miljoner kronor. Deras slogan lyder: "You never actually own a Patek Philippe, you merely look after it for the next generation".

Inga kommentarer: