söndag 28 februari 2010

Frank Muller - Master of Complications
- En fantastisk historia tog sin början - Franck Muller föddes 1958. Han tillbringade sin barndom i La Chaux-de-Fonds med hans italienska mor och schweiziska far. När han blev 15 år, rekryterades han i till en urmakarskola.

I början av 1980-talet lämnade han den schweiziska skolan (Ecole d'Horlogerie de Genève), därefter började han reparera kvalitetsklockor. Hos en oberoende urmakare vid namn Svend Andersen blev Franck ansvarig för hanteringen av klockor samt för insamling av Patek Philippe.


Stora delar av kundkretsen var privatpersoner och muséer. Medan han arbetade med komplicerade tidmätare, och brann för deras mekanismer,  började han utforska nöjligheten att bygga sin egen verkstad.

Mycket snart, 1984, utformad Franck Muller sin egen ,numera klassiska,  tourbillon. Under 1980-talet fanns få urmakare som kunde skapa så komplicerade urverk, bland dem fanns Patek Philippe och Vacheron Constantin. Privata kunder började uppskatta hans konst, Franck fortsatte att komma ut med nya tidmätare och därmed såg han sin rörelse växa.

The House of Franck Muller öppnades 1991 och hans extremt komplicerade ur blev omedelbart kända i Europa och USA. Idag är hans fabrik, också högkvarter för Franck Muller.


Han tänkte bygga en fabrik i hjärtat av Genthod, en by som ligger utanför Genève. Omgiven av en vingård, täckt av berg och närheten till Genèvesjön, är han ständigt inspirerad till att skapa nya original, komplicerade och exklusiva klockor.

Muller vet att det första som fångar ögat hos kunden är utformningen av en klocka. Det är därför han skapade det välkänd Curvex Tonneau, lätt igenkännlig på en handled. Idag; samlingar av klockor från Franck Muller inkluderar: Chronograph, Color Dreams, Tourbillon och Conquistador Cortez King.

Personligen skulle jag eventuellt kunna tänka mig något av hans mer diskreta ur för normal business - med reservation för vad kunderna tycker. Jag kan tänka mig att en och annan kommer att lägga tid till att fundera på klockan istället för just businessen. Hmm, osäker på hur jag ska ställa mig till detta - har du någon åsikt i ämnet?

Mer casual så tycker jag att det är ett av de finaste märken man kan tänka sig - en söndagsbrunch, bruna wholcuts, jeans, udda figurnära kavaj, uppknäppt slimmad skjorta...ja varför inte:)

2 kommentarer:

Yohanna sa...

snyyyygga klockor!

Ivan McK sa...

Oh, Franck...how I love thee! Man, this post is great. One of my favorite watchmakers.

+8!3